Reseptit

Tarjouskalaa ja savustuspussin testaus

Tiedosto_001 (6)

Kalan terveysvaikutuksia voi tuskin vähätellä. Kala sisältää A-, B12-, D-, E- ja K-vitamiineja, jotka vaikuttavat muun muassa hämärän näköön, luustoon, solujen toimintaan, DNA:n valmistamiseen, aineenvaihduntaan ja veren hyytymiseen. Lisäksi kyseiset vitamiinit ennaltaehkäisevät useita eri sairauksia, joista mainittakoon nyt esimerkiksi sydän- ja verisuonisairaudet, syöpä sekä reuma. Kala myös sisältää Omega-3- ja Omega-6-rasvahappoja, jotka sisältävät DHA:ta ja EPA:a joita ihminen pystyy vaivalloisesti muodostamaan, mutta ne ovat elimistölle tärkeitä. Voisin luennoida vitamiinien vaikutuksesta terveyteen ja niiden toimintamekanismeista elimistössä vaikka kuinka paljon, mutta siihen ei yksi tai edes kaksi postausta riittäisi. Sopivissa määrin ja monipuolisesti eri lajikkeita käyttäen kala on kuitenkin äärimmäisen terveellistä ravintoa ihmiselle.

Nyt meidän läheisessä Citymarketissa oli sellainen tarjous, mitä ei voinut ohittaa. Kokonainen merilohi ilmaisella fileoinnilla 7,99 euroa kilolta! Kala on Suomessa hurjan kallista ja näin ollen se ei ole valitettavasti ihan jokaisen saatavilla. Itse en raaski meidän keskitason tuloillakaan ostaa ihan joka viikko kalaa, yhden lohifileen hinnaksi kun tulee vähintään kymmenen euroa, joka tekee kuukaudessa puolestaan jo 40 euroa. Sillä summalla elää kaksi ihmistä jo tarvittaessa viikon. Taannoin ostin muikkuja ja olin järkyttynyt, kuinka paljon niidenkin hinnat olivat nousseet. Normaalisti lohifileen kilohinta pyörii 20 euron paikkeilla. Kokonainen lohi on taas halvempaa mutta mikäli et osaa fileoida itse kalaa (opettelu tosin jonkun YouTube-videon avulla voi olla hyvinkin helppoa), pyörii senkin kilohinta 10 euron paikkeilla. Kalatarjoukset ovat kuitenkin oman havaintoni mukaan viime aikoina selkeästi lisääntyneet ja parantuneet. Toivon mukaan kala on kohta edes silloin tällöin kaikille mahdollista!

Tiskillä sitten valittiinkin hyvin pienehkö yksilö, josta fileoinnin jälkeen jäi kahdelle syötäväksi kilon verran. Yksi file oli siis 500 gramman painoinen. Isompi määrä tuolla hinnalla toki olisi parempi, mutta kala on kuitenkin herkästi pilaantuva ja palvelutiskiltä ostettaessa se tulisi valmistaa parin päivän sisällä ostosta, joten en viitsinyt riskeerata, että ruokaa päätyy lopulta haaskuuseen. Kalan voi toi pakastaa, mutta sen maku ja rakenne kärsii siitä sen verran, että se soveltuu sen jälkeen lähinnä laatikkoruokiin. Kala on sellainen ylellisyys itselleni, etten viitsi pilata sitä pakastamalla.

Rakastan kalaa erityisesti savustettuna mutta silloin kilohinta nousee entisestään. Päätin sen vuoksi kokeilla valmistaa toisen fileistä savustuspussin avulla. Savustuspussit maksavat vajaa kolme euroa kaupassa ja lupaavat ruokaan pehmeän savun aromin. Valmistin kalan pesemällä sen ensin juoksevalla vedellä molemmin puolin. Kalan nahkapuoli erittää limaa, jonka vuoksi pesen fileen aina ennen valmistamista. Lisäksi pesulla irtoaa lihaan tarrautuneet irtosuomut ja mahdollisesti irralliset ruodot. Tämän jälkeen kuivasin kalan molemmin puolin painamalla kevyesti talouspaperilla molemmin puolin ja suolasin kalan huolella. Savustuspussin ohjeiden mukaan uuni lämmitettiin ensin maksimille siten, että pelti on myös uunissa alatasolla. Kun uuni oli lämmin, asettelin kalan savustuspussiin, rullasin pussin kiinni ja paistumaan. Ensin kalaa kypsennettiin maksimilämmöllä 10 minuuttia, tämän jälkeen 200 asteessa 25 minuuttia ja lopulta kalan annettiin vielä vetäytyä pussissa 10 minuuttia, jonka jälkeen pussi leikattiin auki. Eli paisto vaati 45 minuuttia.

Mitenkäs sitten se savun maku? Täytyy rehellisesti todeta, että ainut mikä viittasi savuun oli asunnossa leijaileva savun tuoksu mutta itse kalassa ei ollut savun makua nimeksikään. Ellei siis itselleni sattunut pussin suhteen maanantaikappale, väittäisin sen olevan melko hyödytön. Suosittelen siis ostamaan savukalaa kaupasta hieman kalliimmalla kuin kokeilemaan tätä. Kala oli mureampaa pussissa paiston myötä, mutta saman lopputuloksen saa halvemmalla paistopussilla, jota suosittelen siihen.

 

Advertisement

Yksi vastaus artikkeliiin “Tarjouskalaa ja savustuspussin testaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s