Reseptit

Pinaattiletut kikhernejauhoista

Tiedosto_001 (2)

Ruokahankinnoissa ja kokkauksessa pyrin aina etsimään ravintorikkaita raaka-aineita, jotka sopivat halpaan elämäntyyliin. Edullinen ruoka ei ole kannattavaa, jos se ei ole ravitsevaa. Jaksaakseen ja pysyäkseen terveenä ihminen tarvitsee ravintoa, joka sisältää tarvittavat vitamiinit, mineraalit ja hivenaineet. Luomuruoka, superfoodit, erilaiset ravintolisät sekä oikeasti terveellinen puhdas ruoka ovat valitettavasti edelleen vain tietyn eliitin saatavilla. Onneksi tässä olen havainnut jo pikkuhiljaa muutosta ja perustason ruokakaupoista alkaa kyseisiä vaihtoehtoja löytämään jo huokeimmin hinnoin. Jotkut vaihtoehdot alkavat olemaan jo mahdollisia myös pienituloisille kuluttajille. Luomuruoan, superfoodien ja ravintolisien osto voi hieman nostaa ruokalaskua  mutta niistä aiheutuvaa kulua voi hillitä tarjousten seuraamisella, ostamalla omaan käyttöön vain tarpeellisia tuotteita (kuka tarvitsee oikeasti 30 eri vaihtoehtoa?!) ja käyttämällä niitä viisaasti.

Tällä kertaa omaan ostoskärryyni päätyi kokeiluun kikhernejauho perinteisen vehnäjauhon sijaan. Vehnäjauhoon itselläni on hieman viha-rakkaussuhde. Vehnäjauho on edullista ja se on edullisen keittiön pelastus. Toisaalta taas, vehnäjauhon ravintosisältö on melko köyhää. Nykyajan valkoisissa vehnäjauhoissa on se ongelma, että vehnän alkio poistetaan, joka on juurikin se ravintorikkain osa ja myytäväksi päätyy vehnän muut ei niin ravitsevat osat (jotka vitaminoidaan sitten synteettisesti). Vehnäjauhot on myös yhdistetty lihavuuteen ja erilaisiin tulehdussairauksiin. En tämän enempää ala pitämään puhetta vehnän terveellisyyden tai vaarallisuuden puolesta. Totean vain viha-rakkaussuhteen olevan olemassa ja että etsin toisinaan parempaa ratkaisua vehnäjauhojen tilalle.

Kikhernejauhojen kokeilu on houkuttanut itseäni jo pidemmän aikaan mutta Prismasta ei ole niitä saanut ennen. Nyt kuitenkin Keravan Prisman hyllylle on eksynyt pieni pussi Risentan kikhernejauhoja. Kerrotaan tässä kohtaa hieman ravintoainefaktaa. 100 grammaa vehnäjauhoja sisältää hiilihydraattia 74 grammaa, proteiinia 11,6, kuituja 2,6, rautaa 0,9 milligrammaa ja magnesiumia puolestaan 29. Saama määrä kikhernejauhoja sisältää hiilihydraattia 58 grammaa, proteiinia 22, kuituja 11, rautaa 4,9 milligrammaa ja magnesiumia 166. Voimme siis heti todeta, että kikhernejauho on ravitsemuksen paljon rikkaampaa kuin vehnäjauho.

Kikhernejauho toimii myös kananmunan korvaajana, sillä se sitoo vettä. Maullisesti kikhernejauhoissa ei ole mitään kovin voimakasta makua, vaikka kikherneiden ominaismaun voi maistaa. Kokeilin kikhernejauhoja pinaattilettuihin ja totesin sen erittäin toimivaksi. Letun rakenne oli melko samanlainen kuin vehnäjauhoilla tehtäessä ja se pysyi kasassa hyvin. Ainut ongelma on kikhernejauhojen hinta; 400 grammaa maksaa 2,45 euroa eli ihan joka leipomukseen tätä ei tohdi laittaa. Kikhernejauheet ovat kuitenkin erittäin hyvä vehnän korvike toisinaan ruoanlaitossa tai korvaamaan osan vehnäjauhoista.

Resepti 10 pinaattilettuun:

2 kananmunaa

5 dl kauramaitoa

2 ½ dl kikhernejauhoja

1 tl suolaa

300 grammaa pakastepinaattia

Voita paistamiseen

Puolukkahilloa tarjoiluun

  1. Sulata pakastepinaatti.
  2. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki.
  3. Lisää kauramaito, kikhernejauhot, suola sekä pinaatti kananmunia joukkoon. Sekoita huolellisesti ja anna taikinan seistä noin 30 minuuttia.
  4. Paista letut pannulla voissa ja tarjoile puolukkahillon kanssa.

Hintaluokka: alle 4 euroa / koko satsi*

*Laskettu halvimpien raaka-aineiden mukaan.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s