Tämän postauksen tarkoitus on selventää millä perusasioilla omaa taloutta kannattaa hallita. Suomessa on matalat palkat suhteessa menoihin mutta monesti olen saanut huomata, että monilla on myös peiliin katsomista. Emme voi tietenkään vaikuttaa asuntojen hintojen kehitykseen tai kauppojen hintoihin mutta omaan tapaamme käyttää rahaa voimme. Mitkä ovat vakaamman talouden lähtökohdat?
Maksa vuokra/asunnon lainanlyhennys ja yhtiövastike aina ensin. Asumiskulut syövät todennäköisesti suurimman siivun tuloista. Tämän vuoksi se tulee maksaa ensin pois, sillä mikäli et voi maksaa sitä nyt, tuskin voit seuraavassa kuussa maksaa tuplanakaan. Jatkuvasti myöhässä maksaminen taas kasvattaa myöhästysmiskorkoa, joka on sinun lompakosta pois. Kenelle tahansa voi tulla yllättävä rahareikä, joka pistää talouden sekaisin ja tuottaa maksuongelmia. Älä jätä maksamatta vaan niele ylpeytesi ja neuvottele miten maksu saataisiin hoidettua. Pankit ja vuokranantajat tulevat vastaan mikäli tilanne on kertaluontoista. Mikäli asumiskustannusten maksamisessa on jatkuvasti ongelmia, asut liian kalliisti. Mieti siis halvempaan asuntoon muuttamista.
Seuraavaksi maksa laskut. Tästä voidaan olla kahta mieltä. Jotkut sanovat, että laskut maksetaan eräpäivänä, jotkut taas, että heti. Itse olen heti ihmisiä, koska poissa näkyvistä, poissa mielestä. On huojentavaa, että laskut ja asuminen on maksettu ja loppusumma tilillä on elämiseen. En näe muuta syytä eräpäivänä maksamiseen kuin kuukausitilit ja osamaksut, joissa laskuttava yhtiö saattaa lähettää maksumuistutuksen maksamattomien laskujen vuoksi, koska oletkin maksanut ne niin ajoissa. Älä kuitenkaan maksa laskuja myöhässä, sillä muistutusmaksut ja myöhästymiskorot ovat kovia ja menetät rahaa. Mieti itsellesi paras tapa maksaa laskut siten, ettet kuitenkaan ole kaulaa myöten nesteessä. Jos sinulla on kerran kuussa palkkapäivä, niin maksa kaikki kerralla. Jos taas kahden viikon välein, jaa laskut alku- ja loppukuulle eräpäivien mukaan. Lataa myös palkkapäivänä bussikortti, tankkaa auto tai lataa puhelimen prepaid-liittymä mikäli tarvitsee.
Tämän jälkeen laita rahaa säästöön. Elämä voi aina yllättää. Lemmikkisi voi sairastua yllättäen (tapahtunut), saat ylinopeussakot (tapahtunut), puhelimesi hajoaa (tapahtunut), voit loukata itsesi epävarmassa työtilanteessa (tapahtunut), silmälasisi antavat hajoamisen merkkejä (tapahtumassa) tai asuntoosi tulee vesivahinko (ei onneksi tapahtunut). Yllättäviä tilanteita varten on aina hyvä olla puskurirahasto. Mikäli yllättäviä tilanteita ei satu, se on hienoa mutta on silti hyvä olla säästöjä, koska varmasti haluat joskus investoida johonkin kalliimpaan tai lähteä matkalle. Kun asuminen ja laskut on maksettu, on aika pistää säästöön. Vähätuloiset sanovat usein, että ei ole mitään mistä säästää, minkä osittain uskonkin. Ei varmaan ole, jos kuukauden lopussa talous on plus miinus nolla. Säästäminen on kuitenkin asia, mikä vaatii pitkäjänteisyyttä ja uhrauksia. Jos säästät, tingit jostain muusta. Säästöön menevän summan ei tarvitse kuitenkaan ainakaan aluksi olla iso vaan tärkeintä, että edes pieni summa menee säästöön. 5-20 euroa on helppo laittaa säästöön ja se on helppo karsia esimerkiksi ruokakuluista. Avaa säästöille oma kortiton tili tai nosta käteisenä ja kääri sukanvarteen. Tärkeintä rahan säästämisessä on, ettei se horjuta taloutta, säästetty raha ei ole helposti saatavilla eikä siihen kajota kuin äärimmäisessä hädässä.
Budjetoi muut menot. Elämässä täytyy syödä. Tilillä on nyt summa, mitä jää loppukuuksi elämiseen. Fakta on, että tässä vaiheessa oikeastaan muuta ei tarvitsekaan kuin syödä jos sinulla on vaatteita kaapissa, ehjät kengät ja vessapaperia. Jos et voi mistään keksiä lisätuloja, mottona on ”näillä mennään mitä on annettu” oli sitten tilillä 100 tai 600 euroa tai jotain siltä väliltä. Jos tilillä on 100 euroa, ei kannata pohtia uusien vaatteiden ostoa vaan keskittyä siihen, että saat ruokittua itsesi ja perheesi sillä. Mikäli taas tilille jäi enemmän, kannattaa pohtia, millä summalla syötte ja minkä käytätte sitten muuhun. Päätä siis kauppalaskulle budjetti ja pitäydy siinä. Lopun rahan voi käyttää sitten uusien tarvittavien asioiden hankitaan, elämyksiin ja huvituksiin tai laittaa vaikka säästöön. Mikäli et kuitenkaan mitenkään meinaa saada ruokittua itseäsi saati perhettäsi, on aika taas niellä ylpeys. Selvitä, oletteko oikeutettuja toimeentulotukeen ja hae sitä. Mikäli toimeentulotuki ei mahdollinen, on aika harkita muita tukimuotoja. Älä siis pelkää soittaa sosiaalitoimistoon ja pyytää apua. Lisäksi seurakunnat saattavat avustaa tarvittaessa, joten kysy apua myös sieltä. Selvitä myös paikkakuntasi leipäjonot.
Katkaise velkakierre. Luotot ja osamaksut ovat yksi pahimpia mihin pieni( ja miksei myös iso)tuloinen voi langeta. Jos olet jo ehtinyt keräämään osamaksuja, jousto- ja täsmäluottoja tai pikavippejä, älä ainakaan enempää ota! Mikäli sinulla on luottokortti, katkaise se. Kun ollaan jo sudenkuopassa, on tärkeää katkaista velkaantuminen. Korot kaikissa ovat huimia ja maksat niistä huomattavasti ekstraa. Velka velan päälle ei ole ratkaisu. Älä myöskään yritä perustella itsellesi osamaksua sillä, että et pysty säästämään asiaa x varten tai jos voit, niin se vie niin kauan että kyseistä tuotetta ei enää saa kun rahat olisi kasassa. Tuote maksetaan aina ensin. Osamaksulla maksat vähintään 1/3 enemmän mitä olisit maksanut säästämällä rahat (ainakin useimmissa tapauksissa). Jos sinulla on varaa maksaa korkoja, sinulla on myös varaa säästää. Jos sinulla ei ole varaa säästää, silloin sinulla ei ole varaa tuotteeseen ollenkaan. Säästä siis aina rahat hankintoihin etukäteen! Mikäli vahinko on jo tapahtunut ja olet korviasi myöten veloissa, niin on aika toimia. Harva pankki tuskin myöntää yhtä isoa lainaa, jolla saisit kuitattua kaikki maksut ja velat, jolloin lyhentäisit yhtä isoa lainaa yhdellä korolla joka olisi näin ollen mitä todennäköisemmin edullisempi. Aina voi toki yrittää. Muuten olet melko omillasi. Mikäli voit kuitenkin lyhentää maksuja edes minimillä, tee se sillä se on parempi kuin ei mitään. Mikäli rahat ei laskuihin riitä mitenkään päin, yritä neuvotella laskujen maksusta ensin laskuttajien kanssa, jotta välttyisit perinnältä ja luottotietojen menettämiseltä. Mikäli laskuttajien kanssa ei päästä yhteisymmärrykseen, kannattaa vielä tutustua Takuusäätiön sivuihin ennen kuin lasket velat ulosottoon.