Yleinen

Parvekeviljelyä pikkurahalla

Viimeisen lomapäivän kunniaksi olen laitellut parveketta viihtyisämmäksi ja hurahtanut parvekeviljelyyn niin pahasti, ettei paluuta enää ole. Ei ole toista tunnetta kuin möyriä kädet kyynärpäitä myöten mullassa ja katsoa sen jälkeen aikaansaannostansa ja seurailla taimien kasvua. Haaveenani on saada meidän parvekkeesta pieni viihtyisä lomakeidas pikkurahalla. Parvekkeella viljeleminen ja ylipäätänsä viljely on itselleni melko uutta. Aikaisemmat viljelykokeiluni ovat päättyneet tragikoomisiksi farsseiksi, mistä ei ole seurannut kuin rahan menoa. Tänä vuonna päätin kuitenkin, että onnistun edes osittain tässä projektissa. Meidän parveke on kuin omiaan tähän kokeiluun sillä meillä on lasitettu parveke ja puolet päivästä aurinko paistaa parvekkeelle. Mikäs sen parempaa lähi- ja luomuruokaa kuin itse parvekkeella kasvatettu! Viljely myöskin hieman kesällä keventää ruokalaskua.

Tiedosto_000 (22)

Jotta takaisin menestyksen tässä viljelykokeilussa, valitsin vain kolmea lajiketta täksi kesäksi, mitä lähdin alusta asti itse viljelemään; lehtisalaatin, lehtikaalin ja pinaatin. Lukuisat parvekeviljelyoppaat kertoivat niiden olevan lähes takuuvarmoja kasveja, joista jopa tällainen tumpelokin saa satoa. Lisäksi halusin yrttejä kasvamaan, mutta ne ostin kaupan yrttihyllyltä, istutin ruukkuihin ja toivon parasta. Tällä hetkellä ruukuissa on korianteria, basilikaa, minttua ja persiljaa. Korianteri ainakin on alkanut kukkimaan lupaavasti mutta muiden yrttien kasvumenestyksestä en vielä uskalla lupailla mitään. Lisäksi idätin neljä ruokaperunaa, jotka istutin kangaskassiin kasvamaan. Jäljellä on vielä myös muutama tyhjä ruukku, joihin ajattelin vielä jotain yrttejä istuttaa kun seuraavan kerran kaupassa käyn.

Tiedosto_000 (23)

Viljelyn aloittaminen on kyllä yhtä kokeilutiedettä, missä ei voi oppia kuin erehdyksien ja kokeilujen kautta, joten en vielä tiedä tai uskalla ennustaa, miten tämä päättyy. Lehtisalaattia, pinaattia ja lehtikaalia aloin jo esikasvattelemaan huhtikuun lopulla sisällä. Lisäksi kokeilumielessä laitoin muutamia siemeniä itämään suoraan ulos. Tällä hetkellä näyttää siltä, että sisällä etukäteen kasvatetut ovat melko kitukasvuisia verrattuna niihin, jotka pääsivät suoraan ulos kasvamaan. Lieneekö syynä sitten meidän maan tasalla oleva melko hämärä asunto. Tänään lannoitin kaikki viljelmät kanankakalla samalla kun istuttelin taimia isompiin laatikoihin, joten toivottavasti sen avulla myös kitukasvuiset taimet saavat vähän lisäpotkua kasvuunsa. Pinaatin kasvatus on ollut kaikista mielenkiintoista, sillä osa alkoi tehdä taimea, osa ei ja osa teki sen kolme viikkoa myöhemmin kuin muut. Perunan kasvatus vasta jännitysnäytelmä tuleekin olemaan, sillä sen idätyksestä ja kasvatuksesta oli niin montaa eri näkemystä. Voimme siis vaan toivoa hartaasti ja rukoilla, että satoa tulee. Lisäksi myös kokeilumielessä kokeilin harventaa jo vähän lehtisalaattia nyppäsemällä muutaman taimen juurineen irti ja istuttamalla ne pienempään taimiastiaan. Ideana oli kokeilla, että jatkaako taimi kasvuaan mutta tällä hetkellä tilanne näyttää melko kehnolta.

Tiedosto_000 (21)

Parvekkeellamme on siis tällä hetkellä kaksi tuolia, lepotuoli, koiralle oma tyyny sekä kukkataso, jolla sijaitsevat yrtit ja taimipurkit. Viljelylaatikoita on tällä hetkellä viisi, perunasäkki, lehtisalaatti ämpäri, sekä samettikukka, jonka tarkoitus on pitää tuholaiset lehtikaaleista poissa. Sijoittelin samettikukan lehtikaalien läheisyyteen mutta siitäkään ei ole mitään tietoa, riittääkö yksi vai olisiko pitänyt olla useampi. Aika näyttää, että päätyykö lehtikaalit meidän vihersmoothieihin vaiko toukkien suihin. Haaveenani on saada parveketta vielä viihtyisämmäksi ostamalla jonkinlainen amppeli, pieni pöytä sekä lyhty.

Mitä parvekkeen laitto on tähän mennessä maksanut? Tuolit saatiin aikanaan miehen kanssa yhteen muuttaessa anopilta, lepotuoli on dyykattu ilmaiseksi roskalavalta. Kukkataso on jo vuosia mukana kulkenut asunnosta toiseen, enkä hintaa enää edes muista. Parvekelaatikot olivat vajaa neljä euroa kappale, samettikukka ja ruukku tekivät yhteensä noin viisi euroa. 12 taimiruukkua alusastialla sekä kanankakka, tekivät noin seitsemän euroa. Multaa on mennyt tällä hetkellä noin viiden euron edestä. Siemeniin ja yrttipuskiin on mennyt vajaa 15 euroa. Koiran tyyny on vanha sisustustyyny, mikä on lähtöisin mieheni lapsuudenkodista ja on nähnyt parhaat päivänsä jo. Tyynyn sisälmys on kärsinyt ja tyyny on aivan löysä sekä muodoton mutta meidän koira rakastui siihen niin paljon, että annoimme sitten hänelle petipaikaksi.

Tiedosto_000 (24).jpeg

Parvekkeen laitto kesäkuntoon on siis vaatinut tällä hetkellä noin 45 euroa, mikä on verrattain pieni hinta viihtyvyydestä ja sadosta mikä toivottavasti saadaan. Parvekkeella olen pyrkinyt melko paljon käyttämään jo olevassa olevia materiaaleja. Perunakassi on jämäkkä kangaskassi (joita meillä on aivan liikaa), osa salaateista kasvaa käyttämättömässä ämpärissä. Taimia istuttelin kertakäyttömukeihin (ei kovin ekologista mutta enpä muutakaan käyttöä niille ole keksinyt vuosien saatossa, joten keittiön laatikossa ovat vieneet vaan tilaa). Lisäksi olen säilönyt metallisia säilyketölkkejä, joissa taimia voi kanssa esikasvattaa tai istuttaa niihin yrttejä. Mikäli muuten metalliset tölkit eivät sellaisenaan silmää miellytä, niin ainakin Prismasta saa askarteluosastolta pieniä pakkauksia akryylimaalia, joilla voit maalata tölkit mieluisen väriseksi. Lisäksi myös yrttejä kasvaa isommassa kahvikupissa sekä erimuotoisissa maljakoissa. Parvekeviljelyä voi siis harrastaa pienelläkin rahalla jos viitsi olla hieman luova.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s