Reseptit

Jokapäiväinen leipämme

”Leipä miehen tiellä pitää” tai ainakin niin sitä sanotaan. Suomalaiset ovat kovia leivänsyöjiä. Sitä syödään aamupalaksi, lounaalla, päivällisellä, iltapalalla ja niiden välillä. Sanomattakin selvää, että syömme sitä liian paljon ja syömme usein miten vaaleata leipää ruisleivän sijasta, joka sisältää enemmän kuituja verrattuna vaaleaan leipään. Vaalea leipä on enemmänkin tyhjiä kaloreita ja saa vatsan turpoamaan. Ruokateollisuus ja tehotuotanto on löytänyt tiensä myös kaupan leipähyllyille. Kotimainen leipomo-osaaminen ja tuotanto siirretty ulkomaille sillä se on halvempaa. Viime kuukausina olen itse leiponut meidän leivät kahdesta syystä; se on paljon halvempaa ja leipä on puhtaampaa. Itse leivottu leipä ei kestä kauaa sillä se ei sisällä leivänparannetta. Leivänparanne sisältää rypsi-, kookos- ja palmuöljyä, sokeria ja jotain entsyymiä, joka lieneepi salaisuus, sillä sitä kutsutaan vain ”elintarvike-entsyymivalmisteeksi. Kyseisen paranteen tarkoituksena on pitää leipä pehmeänä ja tuoreempana pitempään.

En silti väitä että leipä olisi totaalisesti itse Saatanan epäterveellinen keksintö maailmalle. Uskon, että kohtuus kaikessa. Itse yritän rajoittaa leivän syönnin 1-2 palaan päivässä. Itse pidän leivästä mutta silti pidän siitä toisinaan taukoa, sillä leipä on omasta mielestäni lisä eikä ruoka, jolla on tarkoitus hiljentää näläntunne. Tunnustettakoon, että aluksi olin aivan surkea leipuri, jonka leivät sekä pullat olivat kovia kuin kivi. Enkä edes valehtele, jos kerron että jos jonkun leipomukseni olisi heittänyt seinään, niin seinässä olisi reikä. Eli ei kannata masentua, jos jaat fiiliksen leipomistaidoistasi kanssani, et ole yksin. Leipomisen jalon taidon oppii harjoittelulla ja muutamalla epäonnistumisella.

Tämä sämpyläresepti on yksi parhaimpiani, sillä se on superhelppo ja helposti muokattavissa. Tarvitset vain viisi eri ainesosaa ja kun ne ostaa, niistä leipoo useamman kerran. Valkoinen vehnäjauho ei ehkä ole paras valinta terveellisyyden kannalta ja kaupoissa onkin saatavilla täysjyvävehnäjauhoja sekä spelttijauhoja. Laadukkaammat jauhot myös kustantavat hieman enemmän, joten mikäli budjetti ei anna myöten, voi valkoisen vehnäjauhon osittain korvata kaurahiutaleilla, pellavansiemenrouheella, ruisjauhoilla tai vaikka siemenillä! Ohjeet 10-12 sämpylään, jotka eivät sisällä leivänparannetta eikä turhia lisäaineita ja vaatii viisi ainesosaa löytyvät kuvan jälkeen. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että eräässä kaupan sämpyläpussissa (valmistaja jätettäköön mainitsematta) ainesosaluettelossa on yhdeksän eri ainesosaa ja lista e-koodeja. Mainittakoon myös, että itsetehty leipä on tiiviimpää ja täyttävämpää joten sämpylöistä voi tehdä hieman pienempiä kuin mitä kaupan ovat.

Tiedosto_000 (4)

Sämpylätaikinaan tarvitset:

5 dl vettä

yksi pussi kuivahiivaa

1 ruokalusikallinen sokeria

2 teelusikallista suolaa

1-1,5 litraa vehnäjauhoja

Oliiviöljyä

  1. Sekoita jauhot, suola, sokeri ja kuivahiiva keskenään omassa kupissaan.
  2. Lämmitä vesi 42 asteiseksi ja laita se omaa leivontakulhoon.
  3. Lisää jauhosekoitusta vähitellen sekoittaen samalla.
  4. Kun jauhot on lisätty, lisää oliiviöljy ja vaivaa taikinaa huolella. Lisää jauhoja tarvittaessa. Taikina on hyvä kun se ei tarraa kulhon reunoille, pohjaan tai käsiin ja on venyvää. Vaivaamisen kannattaa käyttää reilusti aikaa.
  5. Kohota taikina kaksinkertaiseksi liinan alla. Itse laitan usein taikinan uuniin noin 50 asteeseen kohoamaan. Taikinaa voi kohottaa myös pöydällä, missä ei vedä tai kuumavesihauteessa.
  6. Pyörittele taikinasta 10-12 pientä sämpylää ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia kunnes ne ovat saaneen hieman väriä.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s