Reseptit

Kermainen ja juustoinen kasviskeitto

En hirveästi ole soppaihmisiä mutta viime aikoina olen suosinut niitä niiden kätevyyden, halpuuden ja täyttävyyden vuoksi. Varsinkin niinä päivinä kun tiedossa on iltavuoro, soppa on se juttu. Tykkään nukkua hieman pidempään kuin normaalisti iltavuoropäivinä ja käytettävissä on vain muutama tunti ennen töihin lähtöä. Tykkään myös juoda kahvini aamuisin hitaasti ja katsoa samalla televisiota mutta ennen töihin lähtöä pitäisi hoitaa koiran ulkoilutus, tehdä ruoka ja pakata eväät mukaan. Viimeisimpänä mutta vähäisempänä haluan myös viettää aikaa miehen kanssa. On siis sanomattakin selvää, että aika ei ole paras ystävä näinä päivinä.

Teen keittoa aina ison kattilallisen kerrallaan. Isoin kattila itselläni on kolme litraa joka on oikein passeli kahdelle hengelle. Usein otan vielä seuraavanakin päivänä töihin samaista keittoa ja loput laitan pakkaseen. Ensivalmistelut voivat viedä hetkisen aikaa mutta sen jälkeen ei tarvitse kuin antaa keiton hautua rauhassa ja voit tehdä muita asioita.

Jääkaapissa oli paljon käyttämättömiä vihanneksia, jotka olivat menossa huonoksi, joten eikun hyötykäyttöön vaan. Keiton ei tarvitse aina olla ohutta ja juoksevaa vaan välillä se voi olla sosemaista ja sisältää juustoa sekä kermaa. Suomalaisten vakiosoppa tunnetusti on nakki- tai lihakeitto kirkkaalla lihaliemellä, missä ei toki mitään vikaa ole mutta pidemmän päälle ne ovat hyvin tylsiä. Sosemaiset, juustoiset ja kermaiset maut tuovat keitoissa kivaa vaihtelua perinteisiin keittoihin.

Ohje kolmeen litraan (riittää neljälle hengelle):

150 g selleriä

3 perunaa

500 g porkkanoita

½ paketti paprikasulatejuustoa (esimerkiksi Valion Koskenlaskija)

2 dl kuohukermaa

Vettä

Suolaa & pippuria maun mukaan

Tuoretta timjamia

(Kasvisfondi makua antamaan)

  1. Kuori porkkanat ja perunat. Kuutioi vihannekset ja lisää ne kattilaan veden kanssa siten, että vihannekset ovat peittyneet veteen. Keitä kasviksia kunnes porkkanat ja perunat ovat pehmeitä.
  2. Kaada osa vedestä pois. Itse jätän kattilaan noin desin verran vettä sillä on helpompi lisätä kuin ottaa pois. Soseuta kasvikset blenderillä tai sauvasekoittimella. Mikäli kasviksia on vaikea saada soseeksi, lisää hieman vettä.
  3. Laita sose takaisin kattilaan ja lisää kerma. Lisää vettä kunnes keitto on sinulle sopivan paksua.
  4. Lisää paprikasulatejuusto, suola, pippuri sekä kasvisfondi mikäli käytät sitä. Käännä hellan levy pienelle ja anna hautua välillä sekoittaen. Keitto on valmis kun juusto on sulannut. Tarjoile tuoreen timjamin kanssa.

Tiedosto_000 (3)

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s