Reseptit

Herkullinen sitruunapasta

Rakastan pastaa niin paljon, että luulen etten voisi elää ilman sitä. Pasta ja makaroni kuuluu lähes jokaiseen suomalaiseen keittiöön, koska se on halpaa, ehkä kenties yksi halvimpia ruoka-aineita mitä ruokakaupasta löytyy. Lisäksi sitä saa ihan jokaisesta kaupasta. Suomalaisittain siitä kokataan kuitenkin usein miten makaronilaatikkoa tai sitä tarjoillaan ruskean jauheliha- tai tomaattikastikkeen kanssa. Lisäksi mennään helpoimman kautta ja pastakastike ostetaan valmiina purkissa ja ruskeakastike tehdään pussista. Suomalaiset ilmeisesti arastelee käyttää värejä, kasviksia ja mausteita kun puhutaan pastasta. Onko se sitten suomalaista ruokakulttuuria vai pelkoa kokeilla jotain muuta. Ruskeaa kastiketta ja jauhelihaa on aina joten miksi kokeilla mitään uutta?!

Jos pastaa tehdään kuitenkin suomalaisittain kastikepurkista tai suurustepussista, se ei maistu ollenkaan siltä, miltä se voisi maistua. Jos ostaa halvimman tomaattimurska- tai pastakastikepurkin, puolet siitä on vettä ja maku on sen mukainen. Se pieni maku minkä saatat maistaa, on keinotekoista. Itsekin olen vetänyt kunnon suomalaiseen tyyliin makaronimättöä kun opiskellessa rahat on ollut oikein tiukalla ja se on oikeasti melko raskasta ruokaa. Ruokailun jälkeen tuntuu, että vatsa räjähtää mutta kohta olet taas nälkäinen. Pastassa olenkin alkanut perinteisen suomalaismätön sijasta kaipaamaan jotain kevyempää ja raikkaita makuja. Aluksi sitruuna kuulosti hieman oudolta mutta kaikille tulee aina antaa mahdollisuus. Valkosipuli, sitruuna ja voi pastan kanssa luo täydellisen yhdistelmän, joka kutkuttelee makuhermoja. Vielä emme kuitenkaan saavuttaneet aidon italialaisen pastan kaltaista makuelämystä vaikka lähellä kävimmekin.

Pakko mainita vielä pastan määrästä. Kaikessa on hyvä säästää joten toisinaan kannattaa miettiä myös annoskokoa. On aivan liian helppoa keittää liikaa pastaa joka päätyy helposti roskiin. Oma nyrkkisääntöni on, että 60 grammaa pastaa syöjää kohden on hyvä mikäli sen kanssa tarjoillaan tuhtia lihakastiketta. Mikäli kastike on hieman kevyempää, nostan pastan määrään noin 70 grammaan per syöjä. Mikäli tarjoilen pastan kanssa pelkkää kasviksia, niin nostan määrään 100 grammaan per syöjä. Lisäksi pastan kanssa (kuten kaiken muunkin ruoan kanssa) on hyvä tarjoilla salaattia, jolla saat täytettyä vatsaa pastan hiilihydraattien sijasta.

Tiedosto_000 (2)

Sitruunapasta neljälle: 

60-100 g täysjyväpastaa per syöjä

3 valkosipulin kynttä

200 g minitomaatteja

½ sitruuna

10 g voita + hieman paistamiseen

50 g parmesanjuustoa

Suolaa

Oliiviöljyä

Tuoretta basilikaa

  1. Laita pasta kylmään keitinveteen ja lisää hieman suolaa sekä oliiviöljyä. Keitä pasta kunnes se on al dente ja kaada keitinvesi pois. Laita kansi pastakattilan päälle, jotta ne eivät kuivu.
  2. Halkaise tomaatit ja murskaa valkosipulin kynnet. Paista tomaatteja sekä valkosipulia voissa kunnes tomaatit ovat hieman pehmenneet ja valkosipulit saaneet väriä.
  3. Sulata voi ja sekoita sitruunanpuolikkaan mehu siihen. Raasta puolikkaan sitruunan kuori sekä parmesanjuusto.
  4. Laita kaikki ainekset tarjoilukulhoon ja sekoita. Lisää päälle tuoretta parmesaania ja tarjoile.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s