Raha ja säästäminen

Kauppalistan suunnittelulla säästöä

Omasta mielestäni vaikein käytännön asia rahan säästössä on kauppalistan teko. Aluksi se tuntuu rakettitieteeltä mutta kun sitä tekee joka viikko, niin se alkaa helpottamaan. Siltikään se ei ole aina helppoa. Ostolistan suunnittelu vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa, joten sitä on turha alkaa tekemään 15 minuuttia ennen kauppalähtöä.

Kauppalistan laatiminen alkaa budjetista. Talouden ylläpito on jatkuvaa tasapainoilua ja valintojen tekemistä mutta fakta on, että vuokra ja laskut on maksettava sekä syötävä. Eli ensin sinun tulee miettiä, paljonko haluat käyttää rahaa ruokaan ja onko se realistinen summa. Kaikki tietävät että 50 eurolla ei saa Suomessa kuukauden ruokia ellet ole hyvinkin omavarainen tai sitten elät pelkällä makaronilla, mikä ei ole järin terveellistä. Kun on päätetty, minkälainen summa halutaan käyttää, tulisi se suhteuttaa tuloihin ja menoihin eli mahdollistaako tulo ja menot kyseisen summan. Et voi nimittäin kauppaan käyttää 600 euroa jos tulosi ovat 1000 euroa. Lisäksi on hyvä miettiä syöjien määrää vaikka se ei ole ehkä olennaisin asia. Joku voi ajatella, että 600 euroa kuukaudessa on hyvä nelihenkiselle perheelle ja joku toinen taas voi ajatella, että se on hyvä kahdelle. Budjetti on siis myös jossain määrin arvokysymyskin; paljonko sinä olet valmis laittamaan rahaa ruokaan? Halvemmalla budjetilla et ehkä saa luomua mutta voit saada silti terveellistä ruokaa.

Tiedosto_000 (16)

Päätimme aviomieheni kanssa että meidän kuukausibudjetti ruoalle on 400 euroa kuukaudessa. Taloudellinen tilanteemme kuitenkin sallii budjetin ylityksen (ja ennen kaikkea alituksen), joten emme ota paineita kyseisestä summasta. Pyrimme kuitenkin kyseiseen summaan tai edes sen lähelle (ja usein onnistumme siinä), sillä haluamme säästää tulevaisuutta ja niihin liittyviin tavoitteita varten. Millä keinoin me säästämme kaupassa ostolistan laadinnalla?

Suunnittele ostolistasi siten, että sinun ei tarvitse käydä kaupassa kuin 1-2 kertaa viikossa. Vähempi on enemmän kauppavälin suhteen ja enempi vähemmän kun puhutaan ostosten määrästä. Ostat vähemmän kuin et käy ruokakaupassa joka päivä. Kun kauppaväli on tiheä tai jokapäiväinen, ostoskoriin päättyy aina jotain hetken mielijohteesta, mitä et oikeasti tarvitse.

Mieti mitä haluat syödä. Etsi reseptejä netistä, lehdistä ja matki kaverin päivällispöytää. Mene kirjastoon ja lainaa reseptikirja tai osta oma jos löydät jonkun käytännöllisen. Valitse reseptejä jotka sopivat budjettiisi tai muokkaa niistä budjettiin sopivia. Tee lista ruoista mitä aiot valmistaa. Itse etsin todella paljon reseptejä netistä ja reseptikirjoistani ja suunnittelen kerralla 4-8 ateriaa. Listan ruoista kirjoitan jääkaapin oveen ja reseptit tallennan koneelle, niin ei pääse unohtumaan, että mitä olin suunnitellut.

Valitse reseptejä, jotka sisältävät samoja raaka-aineita. Jos ostat miljoona eri ainesta, se on kallista. Joten yritä valita reseptejä, joissa on samat mausteet, liha tai jotain muuta jolloin voit ostaa isomman pakkauksen, joka on usein halvempi vaihtoehto. Tällöin ostoslistakaan ei pääse paisumaan A4:sen kokoiseksi.

Tee oma versiosi. Halpoja reseptejä ei ole vaikea löytää mutta joskus vaan löytää jotain, minkä ainekset ovat kalliita. Joten mieti, voisiko ohjetta soveltaa jotenkin. Jätä jotain pois tai korvaa jollain toisella. Usein menee niin, että mitä pitempi raaka-aine lista, sitä suurempi lasku.

Katso tarjoukset! Onko ovessa ”Ei mainoksia, kiitos!” -kyltti? Suosittelen, että otat sen pois. Monet kaupat infoavat tarjouksistaan ilmaismainoksissa ja -lehdissä, joita kotiin jaetaan. Toki nykyään on myös puhelinsovelluksia ja internettikin, mistä tarkistaa, mutta parhaimmat tarjoukset olen itse näistä bongannut. Jotkut tarjoukset ovat kuitenkin vain jos omaat jonkun bonus- tai jäsenkortin, joten ota sellainen mikäli hyödyt siitä oikeasti. Oman kotini lähellä on S-market, Lidl ja Citymarket, joiden tarjouksia katselen säännöllisesti, että voinko hyödyntää niitä jotenkin. Eikä ole häpeä käydä useammassa kaupassa hakemassa ostokset jos hermo kestää eikä se tuota kohtuutonta vaivaa.

Katso mitä on valmiina kaapissa ja hyödynnä se. Aina käytetään se ensin mikä on jo valmiina! Ihan jo ekologisistakin syistä. Jos sinulla on kanaa, valitse kanaresepti. Onko perunoita, pastaa tai riisiä? Käytä niitä kokkauksissa. Oma tavoitteeni on, että mikään ei seiso meidän jääkaapissa tai keittiön kaapeissa. Eikä mene roskiin.

Mitä muuta tarvitset ja paljonko tarvitset? Ateriat on nyt suunniteltu mutta varmaan muutakin tarvitsi. Uskon, että sinäkin syöt aamu-, ilta- ja välipalaa. Ruoan kylkeen salaatti on aina hyvä lisä. Lisäksi sinäkin varmaan tarvitset vessapaperia, saippuaa ja siivousaineita. Mieti paljon oikeasti tarvitset näitä. Vanhentuuko maito aina kaapissa? Silloin ostat sitä liikaa. Jos heität ruokaa roskiin, olet ostanut sitä liikaa. Aina voi ostaa lisää ruokaa mutta pilaantuneesta safkasta et saa rahoja takaisin. Onko sinulla pesuaine jokaiselle eri pinnalle? Et oikeasti tarvitse niitä. Tarvitset pari perussiivousainetta ja koti pysyy puhtaana.

Tiedosto_001 (1)

Nauti ja herkuttele. Asia, jossa täytyy tunnustaa, että on petrattavaa. Minäkin vielä opettelen. Elämän ei aina tule olla kurinalaista ja kituuttamista, välillä täytyy höllätä pipoa mutta jätä tämä viimeiseksi! Haluatko kenties suklaata tai limsaa? Nyt on aika laittaa se listaan. Jos listalta löytyy kuitenkin suklaa, limsa, sipsi, jäätelö, pulla ja vanukas, niin on aika pysähtyä miettimään. Et tarvitse noita kaikkia, valitse yksi. Mitä oikeasti haluat? Jos haluat jotain oikeasti, kykenet sen nimeämään. Jos et keksi nimeä sille, et tarvitse mitään, joten älä kirjoita mitään.

Ota muut mukaan suunniteluun. Tämä niille, joilla on puoliso tai lapsia tai parhaimmassa tapauksessa molemmat. Älä ole tyranni, kysy mitä muut haluaisivat syödä. Puoliso ja lapset ovat paljon onnellisempia, jos he saavat ruokaa, josta pitävät. Itselläni ei ole lapsia, mutta uskon, että on erittäin tärkeää ottaa heidät mukaan suunnitteluun. Tällöin lapsi kokee tulevansa kuulluksi ja terve suhde ruokaan vahvistuu kun he voivat olla itse mukana päätöksenteossa. Maalaisjärki tietysti tässäkin mukana. Jos lapsi aina pyytää juustomakaronia, ei ihan joka kerta kannata ehkä suostua. Itse kysyn aina listaa suunnitellessa mieheltäni, että mitä hän haluaisi syödä. Usein miten vastaus on ”En tiedä”, mutta joskus hänkin ehdottaa jotakin. Siksi aina ennen varsinaisen ostolistan laatimista näytän hänelle mitä ruokaa olen ajatellut ja hän kertoo jos jokin ei miellytä. Lisäksi hän aina tarkastaa myös kauppalistan ja lisää siihen jos haluaa tai tarvitsee jotain.

Ostolistan laatimisen myötä meidän ruokamenot ovat pienentyneet noin 40 prosenttia, että todistetusti toimii.

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s