Yleinen

Muutama sana keittiöstäni

Ensimmäisenä on hyvä kertoa muutamasta säännöstä, mitkä vallitsevat omassa keittiössäni. On helppo kokata maistuvaa ruokaa mutta kun emme haluaisi käyttää siihen juurikaan rahaa, kohdataan pieni haasteita. Suomessa asuminen on valitettavasti melko kallista ja mikäli asut pääkaupunkiseudulla kuten allekirjoittanut, on elämä vielä kalliimpaa. Suomen palkkataso on sitä luokkaa, että monet ovat niukkatuloisia ja pahimmillaan jopa puolet palkasta saattaa kulua vuokraan. Asuinkustannukset täällä ovat jotain tajutonta ellet asu pikkukylässä tai Suomen perämetsissä.

Ruoka ei eroa tietenkään mitenkään tästä. Ruoka on kallista (ja näyttäisi kallistuvan entisestään) ja terveellinen ruoka on vielä kalliimpaa valitettavasti. Roskaruoka, laiha kalja ja einekset ovat täällä halpoja. Isojen kauppaketjujen hintojen halpuutus on kohdistunut kaikkiin edellä mainittuihin suurimmaksi osaksi ja sitten ihmetellään, miksi väestö lihoaa. Jos haluaa elää terveellisesti ja säästää ruokamenoissa, se vaatii päättäväisyyttä ja suunnitelmallisuutta. Tämän vuoksi omassa keittiössä vallitsee seuraavat perussäännöt:

Investoi laadukkaisiin ja kestäviin välineisiin. Älä osta halvinta paistinpannua koska se ei tule kestämään kauan. Kun investoit hyviin ja monikäyttöisiin ruoanlaittovälineisiin, ne voi kestää vuosia. Mieti mitä tarvitset oikeasti keittiössäsi, sillä voin kertoa, että et tarvitse jokaista maailman kuppia ja kippoa sekä jokaista paistinpannumallia. Pyri siis valitsemaan tarvikkeita, jotka ovat monikäyttöisiä. Kun on tarve uudelle hankinnalle, tutustu materiaaleihin sekä niiden kestävyyteen ja vertaile niitä. Älä osta kertakäyttövälineitä jos ei ole ihan pakko. Esimerkiksi itselläni on silikoniset muffinsivuoat, jotka voi pestä ja käyttää uudelleen. Wokkipannulla saa myös hädässä keiton tehtyä.

Suunnittele ruoka- sekä ostoslistasi. Ennenkin kuultu itsestäänselvyys, mutta oikeasti se tärkein juttu tässä pelissä. Suunnittele mitä aiot syödä ja tee ostoslista. Itse suunnittelen ruoat 4-7 päivää eteenpäin ja kirjoitan ruokatarpeet ylös. Kun on suunniteltu mitä syödään lounaaksi ja päivälliseksi, ei tarvitse kuin miettiä mitä haluaa aamupalaksi ja välipalaksi. Kun on selkeä suunnitelma, on helpompi välttää ostamasta turhaa tai liikaa ruokaa, jolloin se päätyy roskikseen.

Vertaile hintoja ja lue tuoteseloste. Toiseksi tärkein juttu. Älä mene ostoksille jos sinulla on kiire. Varaa aikaa ja tee se rauhassa. Vertaile hintoja ja pakkausselosteita sillä halvin ei aina ole paras. Usein miten halvempi tavara on samaa kuin kalliimpi eri paketissa mutta olen huomannut, että sama ei päde aina kaikessa. Esimerkiksi halpa juusto on usein jotain ”juuston kaltaista” valmistetta, joten ei kiitos. Voin taata, että vaikka maksaisit aidosta mausta hieman enemmän, sitä tulee tankattua sitten vähemmän jolloin tilanne on tasan. Joten vertaile äläkä aina katso pakkauksen hintaa, kiinnitä huomiota myös kilohintaan. Joskus isompi paketti on kilohinnaltaan halvempi, joten ota se, mikäli uskot, että voit käyttää sen kaiken.

Käytä kaikki viisaasti. Onko kaapissa vihanneksia, jotka ovat menossa huonoksi? Yritä keksiä niille käyttöä, jotta ne eivät mene roskiin. Tee kasviskeitto tai tarjoile ruoan kyljessä. Syö eilisen tähteet seuraavana päivänä, ota töihin evääksi tai pistä pakastimeen. Aseta tavoitteeksi, että yhtään ruokaa ei mene roskiin.

Ole luova. Monet reseptit ovat melko monimutkaisia ja ainesluettelo on pitkä, joka meinaa rahan menoa. Mieti, voisiko reseptistä jättää jotain pois tai korvata jollain toisella halvemmalla vaihtoehdolla. Toisaalta voi myös pohtia, että voisiko samoista aineksista tehdä jonkun toisen ruoan samalla päivälle, mikäli niitä jää yli.

Älä kokkaa vihaisena. Kokkaus tarvitsee rakkautta ja intohimoa. Jos kokkaat äkäisenä, jokainen huomaa ja ennen kaikkea maistaa sen, jolloin se päätyy roskiin. Todistettu juttu.

Lisää vinkkejä tulee vielä matkan varrella!

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s