Reseptit

Gluteenittomat ystävänpäivädonitsit

Joulun gluteenittoman ja vegaanisen perunalaatikkokokeilun jälkeen kaappiin on jäänyt pyörimään gluteenitonta jauhoseosta. Leivon tosi vähän gluteenittomia juttuja ja voin sanoa olevani melko kokematon gluteenittoman leivonnan suhteen. Ajattelin kuitenkin hyödyntää tuota jauhoseosta tekemällä gluteenittomia donitseja ystävänpäivää ajattelen joten syntyi gluteenittomat donitsit jotka vegaanisuuden myötä ovat myös munattomia ja maidottomia. Kotoa löytyi vaaleanpunaista vegaanista elintarvikeväriä sekä sydämen muotoisia nonparelleja, joten niistä saikin oikein teeman mukaisia donitseja. Lisäksi kaapissa oli myös elintarvikeglitteriä, joilla sain vaaleanpunaisen kuorutteen päälle vähän säihkettä. Kokeilin myös sokeri-kanelikuorrutetta osaan donitseista ja sekin oli kaikessa yksinkertaisuudessaan herkullinen.

Gluteenittomat jauhot toimivatkin tässä donitsireseptissä hyvin! Paistoin donitsit uunissa donitsivuoan avulla ja lopputuloksena olivat ihanan kuohkeat kasassa pysyvät donitsit. Laitoin taikinaan myös kardemummaa mutta se toi taikinaan omasta mielestäni liian pullamaisen vivahteen, joten sen voi yhtä hyvin jättää pois. Kuorrutteen voi halutessaan värjätä elintarvikevärillä mutta myös valmiiksi maustettu mansikanmakuinen tomusokeri antaa kuorrutteelle kauniin pinkin värin sekä kaupan päälle mansikan maun. Tavallisten markettien hyllyltä punaista elintarvikeväriä vegaanisena on hankala löytää mutta monet leivontaan erikoistuneet nettikaupat myyvät punaisia/pinkin sävyisiä elintarvikeja värejä, jotka ovat vegaanisia. Kauppojen punaiset elintarvikevärit sisältävät usein E120:tä eli karmiinia, joka on hyönteisistä peräisin. Mikäli elintarvikeväri ei sisällä karmiinia, on se todennäköisesti vegaaninen mutta asia kannattaa aina varmistaa tuoteselosteesta.

Suosittelen pursottamaan taikinan donitsivuokiin jolloin saa kauneimman lopputuloksen. Lisäksi donitsit kannattaa jäähdyttää ja kuorruttaa ritilän päällä, jonka alle on laitettu leivinpaperi. Tällöin ylimääräinen kuorrute pääsee valumaan leivinpaperin päälle eikä keräänny donitsin ympärille,

Resepti (12 kpl):

1,5 dl maustamatonta kasvijogurttia

1 dl sokeria

½ dl rypsiöljyä

2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

½ tl ruokasoodaa

(1 tl kardemummaa)

Kuorrutus:

4 dl tomusokeria (voit myös käyttää mansikanmakuista tomusokeria jolloin elintarvikeväriä ei tarvita)

n. ½ dl vettä

1 tl sulatettua maidotonta margariinia

Elintarvikeväriä

Halutessasi:

Nonparelleja (vegaanisia ovat ainakin Dr Oetkerin sydämen muotoiset nonparellit sekä Sprinkles Mix)

Tummaa suklaata sulatettuna

Sekoita keskenään jogurtti, sokeri sekä rypsiöljy. Sekoita kuivat aineet keskenään erillisessä astiassa ja lisää vähitellen jogurtti-sokeri-öljy -seokseen. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Voitele donitsivuoka pienellä määrällä öljyä ja levitä taikina tasaisesti jokaiseen vuokaan.

Paista donitseja 200 asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. Donitsit jäävät melko vaaleiksi. Irroita donitsit vuoista ja anna jäähtyä ritilän päällä huoneenlämpöiseksi.

Sekoita keskenään tomusokeri, vesi ja margariini. Seoksen tulisi olla hieman juoksevaa jotta se levittyy donitsien päälle. Lisää tarvittaessa vettä tai tomusokeria oikean koostumuksen löytämiseksi. Värjää tomusokeriseos elintarvikevärillä. Lisää väriä vähän kerrallaan oikean värivoimakkuuden löytämiseksi.

Lusikoi kuorrutetta donitsien päälle. Lisää halutessasi päälle nonparelleja ja/tai sulatettua tummaa suklaata. Anna ylimääräisen kuorrutteen valua ritilän alle olevalle leivinpaperille ja kuorrutteen kovettua. Voit myös nostaa donitsit jääkaappiin jolloin kuorrute kovettuu nopeammin.

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

Jätä kommentti