Reseptit

Minikokoiset runebergin tortut

Suomen kansallisrunoilijaksi tituleeratun Johan Runebergin päivää vietetään 5.2 ja runebergin tortut ovat tuohon liittyvä pitkä perinne. Siitä, miten ja kuka kehitti ensimmäiset tortut on muutama eri versio mutta olipa torttujen alkuperä mikä hyvänsä, ovat ne herkullisia.

Runebergin tortuista on nykyään monenlaisia variaatioita ja omat torttuni ovat sellaisia myös jo ihan sen takia, että en omista aitoja runebergin torttujen muottia. Olen aiemmin kokeilut tehdä torttuja muffinsivuokiin sekä kokeillut kakkuversiota jotka toimivat hyvin. Tänä vuonna päädyin kokeilemaan pienempiä miniversioita, jotka valmistin silikonisen leivosvuoan avulla. Koska tortut ovat niin pieniä, niin tomusokerikuorrute päätyi valumaan tortun päältä alaspäin, jotta sitä saatiin enemmän koska hillo ja kuorrute on se juttu. Kosteutta torttuihin toi päiväysvanha soijajogurtti mutta yhtä hyvin tortuissa voi käyttää omenasosetta joka antaa kanssa mehukkaan koostumuksen.

Resepti (noin 8-10 kpl):

100 g maidotonta margariinia

1 dl fariinisokeria

1 dl maustamatonta soijajogurttia tai omenasosetta

1,5 dl vehnäjauhoja

1 dl korppujauhoja

½ dl mantelijauhetta

½ tl kardemummaa

1 tl leivinjauhetta

½ tl karvasmanteliaromia

öljyä & korppujauhoa vuoan voiteluun

Vadelmahilloa

2 dl tomusokeria

1 rkl vettä

Vaahdota huoneenlämpöinen margariini sekä fariinisokeri kuohkeaksi sähkövatkaimen avulla. Lisää joukkoon soijajogurtti/omenasose sekä karvasmanteliaromi. Sekoita tasaiseksi.

Sekoita kuivat aineet keskenään erillisessä kulhossa. Lisää muiden ainesten joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Voitele silikonivuoka öljyllä ja jauhota korppujauhoilla. Voit myös käyttää muffinssivuokia jolloin voitelun ja jauhottamisen voi jättää väliin. Lusikoi taikinaa leivontavuokaan/muffinsivuokiin hieman yli puolen välin.

Paista torttuja 175 asteessa 20 minuuttia. Kokeile leivosten kypsyyttä hammastikulla. Mikäli taikinaa jää vielä kiinni, paista pari minuuttia lisää. Kypsyyden tietää siitä, että taikinaa ei jää enää tikkuun kiinni.

Jäähdytä leivokset. Mikäli käytit leivontavuokaa, kumoa leivokset leivinpaperille. Kun leivokset ovat jäähtyneet, levitä päälle vadelmahilloa. Sekoita tomusokeri ja vesi keskenään siten että seos on aavistuksen juoksevaa. Laita tomusokeri pursotuspussiin ja pursota tomusokeria vadelmahillon ympärille sekä hieman leivoksen kylkiin, jotta se lähtee valumaan alaspäin.

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

Jätä kommentti