Kirjat

Lukunurkkauksessa Lucinda Rileyn Orkideatarha

”Viimeksi kuluneen kahden vuoden aikana tekemäni matkan tuottama tuska ja ilo on antanut minulle tärkeimmän opetuksen, jonka elämä voi antaa, ja olen siitä iloinen. Meillä on vain tämä hetki.”

Julia Forrester on menestynyt konserttipianisti ja elää onnellista elämää Ranskassa. Julian elämässä tapahtuu kuitenkin suuri tragedia, joka saa hänet palamaan kotimaahansa Englantiin. Julian läheiset ovat hänestä huolissaan ja Julian sisko Alice vaatii itsepintaisesti saada viedä Julian ulos vieden tämän heidän lapsuutensa maisemiin Wharton Parkin kartanoon, joka on nyt myynnissä. Julian mieleen muistuvat lapsuuden muistot Wharton Parkissa. Isoisä Bill työskenteli kartanon puutarhassa hoidellen orkideakokoelmaansa ja Julia viihtyi isoisänsä kanssa kasvihuoneen lämmössä ja rauhassa. Julia tapaa myös kartanon nykyisen perijän Kit Crawfordin, johon hän törmäsi viimeksi lapsuudessaan.

Wharton Park on rapistumassa ja tarvitsee paljon korjaustöitä. Korjaustöiden yhteydessä löytyy vanha toisen maailmansodan ja sen jälkeiseen aikaan sijoittuva päiväkirja, jonka oletetaan olevan Julian edesmenneen isoisän Billin. Päiväkirja herättää Kitin ja Julian utelisuuden. Mitä Crawfordin suvussa tapahtui sodan aikana? Julian elossa olevan isoäidin Elsien avulla Kit ja Julia saavat selville Crawfordien suvun vaietun salaisuuden ja salatun rakkaustarinan, joka voi järkyttää edelleen useita ihmisiä ja jolla voi olla seurauksia Wharton Parkin tulevaisuuden kannalta.

Orkideatarhassa näkyy Lucinda Rileylle ominainen tyyli kirjoittaa siten, että menneisyys ja nykyaika kohtaavat punoen juonen yhteen. Lukija pääsee seuraamaan kahden eri aikakauden vaiheita ja siirtyminen aikakaudesta toiseen on sujuvaa. Rileyn tapa kuvata paikkoja ja tapahtumia ovat hyvin eläväisiä ja tapahtumapaikkojen kuvittelu on sen vuoksi todella helppoa. Pystyin kuvittelemaan hyvinkin tarkasti 1940-luvun Bangkokin, hotelli Orientalin sekä orkideojen kauneuden ja jopa tuoksun kuten myöskin Wharton Parkin seurapiirielämän 1930-luvun lopulla.

Yksi ongelma Orkideatarhassa oli kuitenkin oli. Se oli joiltain osin liian yliampuva. Kirjassa tulee sivujuoni, josta en pitänyt ollenkaan ja hieman vesitti muuten hyvän, joskin traagisen tarinan. Ilman yliampvaa sivujuonta kuitenkin pidin tarinaa kitkerän suloisena rakkaustarinana, jollaisia varmasti oli toisen maailmansodan aikana. Sen vuoksi tarinaan oli helppo eläytyä ja antaa mielen seikkailla täysin kirjan mukana.

Kirjan tiedot:

Alkuperäinen nimi Hothouse Flower, ilmestynyt 2010

Sivumäärä 654 s.

Suomenkielinen julkaisu 2022

Suomentaja Tuukka Pekkanen

Kustantaja Bazar

ISBN 987-952-376-357-9

Cocout Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

Jätä kommentti