Kirjat

Lukunurkkauksessa Pirkko Saision Passio

”Ihminen, jonka ei koskaan ollut pakko elää toisena, kuolee maailman syvyyttä tuntematta.”

Koska Pirkko Saision uutuuskirjaa on kehuttu niin kovasti, päätin ottaa luettavaksi. Kyllä, ihan vain hehkutuksen ja kehujen vuoksi vailla hajuakaan siitä mistä kirja kertoo. Kirjailijana Saisio on itselleni täysin tuntematon enkä ole aiemmin tutustunut hänen teoksiinsa. Varasin kirjan kirjastosta ja sain huomata että kirja on todella suosittu, jonossa oli ennen omaa vuoroa noin 70 muuta. Odottelin kirjan saamista ainakin pari kuukautta.

Noin 700 sivuinen Passio kattaa tarinan lähes puolivuosituhannen ajalta. Tarina alkaa 1400-luvun Firenzestä ja päätyy 1950-luvun Helsinkiin. Dominikaanimunkki Girolamo Savonarola on juuri poltettu roviolla. Enää Firenze ei kuule saarnoja löyhästä moraalista eikä turhuuden roviot pala. Ruhtinatar Vasari voi alkaa elämään säätynsä mukaisesti, pukeutua koreisiin vaatteisiin ja koruihin. Ruhtinatar on saanut mieheltänsä lahjaksi kauniin ja näyttävän korun. Selityksen niin kauniille korulle tietää vain ruhtinatar itse. Ruhtinatar ajattelee, että ei halua raskauttaa korulla kenenkään elämää ja koru on hänen ristinsä kannettavakseen. Niinpä koru päätyy ruhtinattaren kuolessa hänen mukanaan haudan lepoon mutta sinne se ei jää. Koru jatkaa matkaansa kirjan mukana vaihtaen kantajaa ja muotoaan läpi Euroopan päättyen lopulta Suomeen.

Kun kirjan ottaa käteen luettavaksi vailla tietoa siitä minkälaista teosta olet lukemassa, ensikosketus voi olla hieman sekava. Aluksi tuntui, että juoni ei millään lähtenyt selkeytymään. Kunnes pääsi tarinassa eteenpäin ja ymmärsi, että kirjassa kerrotaan useamman ihmisen tarina eri aikakausilta eikä ne välttämättä liity toisiinsa mitenkään vaan tarinan keskiössä on koru, joka sitoo jokaisen tarinan yhteen tavalla tai toisella. Tarinoissa ei juurikaan onnellisia loppuja näy mutta kaikissa esiintyy samat teemat; elämän mielekyyden ja merkityksen tavoittelu, hengellinen etsintä, usko ja ideologia. Sana passio tarkoittaa filosofiassa voimakasta tunnetilaa, joka vaatii usein toimintaa. Kristillisessa perinteessä passio taas viittaa Jeesuksen kärsimysnäytelmään. Kirjan henkilöiden tarinoissa kohdataan murhia, demoneita, epäonnea mutta myös toivoa, intohimoa ja rakkautta sekä niiden aiheuttamaa toimintaa, niin hyvää kuin pahaakin.

Passio oli koukuttava historiallissävytteinen romaani, jonka kahdeksan alatarinaa olivat kaikki kiehtovia, mielikuvituksellisia ja yllätyksellisiä. Kirjan suosio sekä Finlandia-ehdokkuus eivät ole tuulesta temmattuja.

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s