Kasvit & Puutarha

Esikasvatus 2024: toukokuu

Toukokuu oli viimeinen esikasvatuskuukausi mutta ensimmäinen suorakylvökuukausi! Toukokuussa alkaakin tämä viljelijä tositoimiin. Perunat pitää idättää ja lisäksi pakkasyöt alkavat hiljalleen väistymään joten taimien karaiseminen ja ulosistutus voidaan aloittaa. Monta vapaapäivä onkin nyt mennyt parveketta siivotessa, siemeniä kylväen sekä istuttaen taimia lopullisiin kasvuastioihinsa.

Kurkuista viimeiset esikasvatettavat lajit olivan avomaankurkku ’Profi’ F1 sekä kasvihuonekurkku ’Iznik’ F1. Kylvin molempia kurkkuja kuusi kappaletta ja kaikki ovat lähteneet kasvuun. Toivon mukaan tänä vuonna on siis tiedossa kunnon kurkkusato koska parvekkeella on kahta eri kurkkulajiketta kuten myös palstallakin!

Salaateista kylvin suoraan isoon istutusastiaan hyötösalaatti ’Humilia’ sekä sidesalaatti ’Little Gemiä’, jotka molemmat ovat varhaisia lajikkeita ja kestävät hieman kylmää. Little Gem on kulttuuriperintökasvi 1870-luvulta ja se on yksi vanhimpia ja maukkaimpia salaattilajikkeita.

Lipstikkaa kylvin neljä siementä, joista kolme lähti itämään.

Lyhtykoisoa kokeilin jo kolmannen kerran mutta yksikään ei itänyt. Tätä kasvia ei tulevaisuudessa meillä nähdä.

Jättilaiskurpitsa ’Jaune de Paris’ on uusi kokeilu, lähinnä pienen mokan vuoksi. Olin käymässä vanhempieni luona ja käytiin Plantagenissa, jossa siemenet olivat tarjouksessa. Ostin omia siemeniä mutta äiti osti jättilaiskurpitsan siemeniä ja laittoi ne mun laukkuun säilytykseen. Sinnehän ne unohtuivat mutta äiti oli sitä mieltä, että ei tarvitse postittaa takaisin. Laitoin vain kolme taimea ja kaikki lähtivät kasvuun.

Kesäkukista kylvin vielä kehäkukkaa sekä puskakrassia, Kehäkukkaa on kasvamassa tällä hetkellä seitsemän taimea. Puskakrassi oli lajikkeeltaan ’Bloody Mary’ ja sitä on kolme taimea kasvamassa.

Kesäkurpitsoina on tänä vuonna ’Black Beauty’ sekä ’Delicata’. Black Beautyn siemenet keräsin viime vuoden sadosta ja kuudesta siemenestä lähti kasvuun neljä taimea taimea joista yhden onnistuin vahingossa katkomaan. Joten jäljelle jäi kolme. Black Beauty on kulttuuriperinnekasvi vuodelta 1931 ja se on nopeakasvuinen sekä erittäin elinvoimainen. Halusin kuitenkin toistakin lajia vaihtelu vuoksi ja Delicata on ollut kulttuuriperintökasvi vuodesta 1894 alkaen. Delicata sopii erityisesti uuniruokiin. Delicataa kylvin myös kuusi kappaletta ja viisi taimea lähti kasvuun.

Korianteria kylvin sekä perinteistä että sitruunakorianteria. ’Green Bush’ sopii erityisesti ruukkuviljelyyn jonka vuoksi valitsin sen. ’Lemon’ -lajikkeessa on puolestaan selkeä sitruunan maku ja se sopii myös ruukkuviljelyyn. Ennen kaikkea ’Lemon’ sopii pakastettavaksi joten ylimääräisen sadon voin huolletta säilöä pakastamalla.

Palmukaali ’Nero di Toscana’ on tänä vuonna uusi kokeilu. Kulttuuriperinnelajike 1800-luvulta on erikoisen näköinen mutta sitä käytetään lehtikaalin ja pinaatin tavoin. Lisäksi palmukaali kestää kylmää kuten lehtikaalikin ja maku paranee pakkasyön jälkeen. Palmukaalia on viisi taimea.

Ruusukaali ’Long Island’ on myös kulttuuriperinnelajike 1890-luvulta. Kyseinen lajike on on satoisa syys-talvilajike ja se sopii pakastettavaksi jonka vuoksi valitsin sen. Ruusukaalia on neljä taimea.

Vesimelonia kokeilin viime vuonna kasvattaa tuloksettomana. Tänä vuonna kylvin neljä taimea siten, että astiassa oli 1/3 osa lannoitettua multaa ja 2/3 osa taimimultaa ja taimet ovat lähteneet hyvin kasvuun. Lajikkeena on ’Sugar Baby’.

Vesikrassia kylvin suoraan omaan astiaansa. En viitsinyt kylvää krassia kovin suureen astiaan sillä ensikuussa kylvän vielä muita salaattilajikkeita ja lisäksi teen pitkin kesää uusintakylvöjä.

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

Jätä kommentti